• zo 30-10-22
    20:00 - 22:00

film

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van ‘WAD’ en ‘De Nieuwe Wildernis’). We volgen de vogel op wereldreis naar zijn broedgebied in Nederland: een magistrale overlevingstocht.

De grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; in rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse plaatje van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is een zeldzaam beeld aan het worden. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap?

De intieme en indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende omgeving. De grutto wordt gevolgd op zijn reis over de wereld en in de tijd. We ontmoeten de mensen die hij ontmoet.

Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit in Nederland leefde. Diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa: een non-stop vlucht van duizenden kilometers in twee dagen tijd. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland.

Nederland is de kraamkamer van de grutto. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. In de weilanden van boer Piet en boer Wim moeten ze vele tegenslagen overwinnen om uiteindelijk voor vliegvlugge kuikens te zorgen. Van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens: overal ligt gevaar op de loer. Een andere groep grutto’s vliegt door tot in IJsland. In het vruchtbare land van vulkanen floreert de grutto als nooit tevoren.

Deze natuurdocumentaire vertelt op unieke wijze het magistrale verhaal van onze grutto die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving. Een indrukwekkende reis in tijd en ruimte waarin vogels én boeren hun best doen om te overleven.

Regie: Ruben Smit 2022 NL 97 min documentaire.

Voor tickets klik hier