• za 24-09-22
    20:30

theater

De straatlantaarns van de stad Breda springen aan. De maan klimt omhoog en de straten worden donker. In een eenzaam huis kijkt een oude man naar een schilderij van een Javaanse jongen die door een bosachtig landschap loopt. Het schilderij herinnert de man aan de sterren boven Java. Hij is bang voor het donker, want in het donker komen zijn herinneringen naar boven. Die nacht stapt de man in zijn auto en gaat de snelweg op. Dronken raast hij over Brabants asfalt door de nacht.

Bij deze dronken nacht start de reconstructie van de laatste uren van de man. En van zijn leven als KNIL-veteraan. Zijn drie kleinkinderen, Indische Nederlanders van de derde generatie, proberen te begrijpen hoe de geschiedenis in hen doorleeft. In ‘Nina Bobo: Joop’ wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden zich af. Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde het hoofd van de opa van regisseur en schrijver Koen Verheijden.

‘Joop’ is de tweede voorstelling uit de ‘Nina Bobo-trilogie’, waarin Verheijden als derde generatie zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. In 2023 verschijnt ‘Siepa’, het derde deel, over zijn Indonesische betovergrootmoeder. De drie delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien en worden in 2024 als marathonvoorstelling getoond.

‘Nina Bobo: Joop’ wordt geproduceerd De Passant. Dit theatergezelschap vertelt verhalen waarin figuranten de hoofdrol spelen. Door deze verhalen te vertellen, wil De Passant mensen met elkaar verbinden en kleine zaadjes planten die kunnen ontkiemen in bossen van verandering.

Klik hier om tickets te bestellen