Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.
  • zo 14-05-23
    15:30

jazzclub

Ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag als jazzmusicus, verscheen op 6 augustus 2021 op ZenneZ Records Dick de Graafs nieuwe album Festive op prachtig vinyl, samen met een albumboek waarin Dick zijn ‘Werdegang’ vanaf de jaren tachtig tot vandaag beschrijft. Voor Festive schreef Dick tijdens de recente lockdown acht nieuwe stukken waarin opnieuw zijn hybride benadering van de jazz te horen is. In de Graafs eigenwoorden: “Ik zie mijn muziek als een gastvrije ontvangstkamer waar muzikale elementen uit allerlei muziekstijlen welkom zijn. Zolang ze ons als band maar inspireren tot verrassende ritmes, warmbloedige solo’s en aanstekelijk speelplezier.”

Nieuwkomer in het kwartet is de Londense pianovirtuoos Barry Green die zich enkele jaren geleden in Nederland vestigde. De muzikale samenwerking met Dick leidde al snel tot een verrassende flow, waarbij bassist Jos Machtel en drummer Pascal Vermeer zich vervolgens moeiteloos aansloten. Zo heeft het kwartet een ritmesectie van internationale allure die moeiteloos heen en weer weet te schakelen tussen strakke begeleiding en onbekommerde vrijheid.

In zijn solo’s combineert Dick de Graaf moderne muzikale ideeën met een ouderwetswarm en diep saxofoongeluid. Zijn virtuoze improvisaties lijken op grillig geconstrueerde bouwwerken van een fantasievolle architect. Behalve als saxofoonsolist, heeft hij zich door de jaren heen ook gemanifesteerd als een vindingrijk componist en arrangeur. Geïnspireerd door zijn samenwerking met grootheden als Chet Baker, Misha Mengelberg, Jasper van ’t Hof, Toumani Diabaté en Erkan Ogur initieerde hij steeds weer verrassende eigen projecten. Daarin verkende hij steeds vaker de grensgebieden tussen de jazz, klassieke en wereldmuziek. Muziek van Jimi Hendrix, West-Afrikaanse griots, J.S. Bach, Franz Schubert, Olivier Messiaen en Peter Schat gebruikte hij als nieuwe bronnen van improvisatie.

Bezetting

Dick de Graaf–tenorsaxofoon composities
Barry Green–piano
Jos Machtel–contrabas
Pascal Vermeer – drums

Programma

15.00 zaal open
15.30 aanvang concert
18.00 einde concert