Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.
  • zo 09-10-22
    15:30

jazzclub

Met het project ‘Johan Plomp’s Optophobia’ is dan eindelijk het moment voor Johans eigenband aangebroken. Plomps muziek kenmerkt zich, al sinds het begin van zijn carrière, door de gelaagdheid. Het is zijn doel om binnen elke compositie verschillende aanknopingspunt en voor het publiek te creëren, zodat iedereen zich met de muziek kan verbinden. Voor iemand die nog nooit naar jazz geluisterd heeft, tot de meest doorgewinterde academisch geschoolde theoreticus, voor iedereen moet er iets te genieten inzitten, iets wat de verwachting bevestigd en iets wat verrast. Waar het voor de hand lijkt te liggen dat een muzikant zijn muziek maakt met het publiek in gedachte (niet te verwarren met iets maken wat het publiek graag wil horen) is dit repertoire een commentaar op Plomps waarneming dat er binnen de jazzmuziek een tendens lijkt te zijn dat sommige muzikanten vooral voor zichzelf spelen, hun eigen ei willen leggen en daarmee het publiek uit het oog verliezen. Optophobia, letterlijk ‘the fear of opening one’s eyes’, is in de ironie juist een aanmoediging(voor de muzikanten en het publiek) om de ogen te openen, letterlijk elkaar in de ogen te kijken en de verbinding te zoeken.

Maar Johan Plomp’s Optophobia gaat niet alleen maar om de wereld om Johan heen, maar het gaat ook over het herkennen van je eigen blinde vlekken en je eigen veilige bubbel met gelijkgestemden waarin het soms wel erg comfortabel wordt, of juist heel ergoncomfortabel… Dus dit project is ook een oproep aan iedereen om af en toe het perspectief op je eigen dagelijkse en misschien artistieke leven te veranderen. De muziek van Johan Plomp’s Optophobia is in de klassieke 5tet bezetting, groove gebaseerd met een hedendaagse blik terugkijkend op de traditie. De Wurlitzer van Koen mengt een elektrische klank met de akoestische klanken van de blazers, drums en contrabas.

De muziek van Johan Plomp’s Optophobia is in de klassieke 5tet bezetting, groove gebaseerd met een hedendaagse blik terugkijkend op de traditie. De Wurlitzer van Koen mengt een elektrische klank met de akoestische klanken van de blazers, drums en contrabas.

Bezetting

Bart Wirtz–altsax
Ian Cleaver–trompet
Koen Schalkwijk–Wurlitzer/toetsen
Pim Dros–drums
Johan Plomp–contrabas

Programma

15.00 zaal open
15.30 aanvang concert
18.00 einde concert