Details Prijs Aantal:
Gratis ticket €15.00 (EUR)  

  • zo 13-11-22
    15:30

jazzclub

Peter Tiehuis, geboren op 15 juni 1956 in Almelo, is één van de meest toonaangevende Nederlandse gitaristen van de laatste decennia. Op negenjarige leeftijd begon hij klassieke gitaar te spelen, wat enkele jaren later werd opgevolgd door de elektrische. Tijdens het spelen in diverse rock-en soulbands, voltooide hij een klassieke studie aan het Twents Conservatorium in Enschede en een jazzstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Zijn veelzijdigheid heeft hem in staat gesteld om bijna elke vorm van muziek te spelen en heeft geleid tot vele opnamedata voor platen en uitzendingen, ook in België, Duitsland en Engeland.

Naast het spelen in de lokale jazzclubs sloot hij zich aan bij internationaal bekende groepen, zoals The Skymasters, Peter Herbolzheimers Rhythm Combination and Brass, Batida, Till Brönner’s ‘BalladJoint’, The Wolfgang Haffner Band, The Chris Hinze Combination & Het Metropole Orkest (waar hij sinds 1996 al vast lid van is).

De lijst van grote kunstenaars met wie hij heeft gewerkt, breidt zich nog steeds uit. Door de jaren heen, speelde hij met allerlei grote sterren in Nederland, zoals Trijntje Oosterhuis, Lee Towers, Ilse DeLange, Rob de Nijs, Hans Vermeulen, Humphrey Campbell en nog veel meer. De lijst van internationale grootheden is ook indrukwekkend, met namen als Toots Thielemans, Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard, Stan Getz, Tania Maria, Al Jarreau, Tina Turner, Chaka Khan, Constantin Wecker, Charlie Mariano, Vince Mendoza, Mike Stern, Bob Mintzer, The Yellow Jackets, Jasper van ’tHof, Elvis Costello, Gino Vannelli, The Brecker Brothers, Pat Metheny, Randy Crawford, George Duke, John Scofield, Herbie Hancock, Steve Vai, Ivan Linz, Laura Mvula, Lizz Wright, Gregory Porter, en vele anderen.

Bovendien is Tiehuis al zo’n 10 jaar docent aan het conservatorium van Amsterdam waar hij nog steeds als gastdocent elk jaar workshops geeft. Momenteel treedt hij regelmatig op met de Paul Berner Band,  de Toon Roos Group & de Fay Claassen Band.

In 2007 nam hij met bassist Theo de Jong en percussionist Bart Fermie de cd Shaman Dance op. Dit was de geboorte van het trio 3HandsClapping, een ideale combinatie voor intieme kamermuziek.

Hierna vormde Tiehuis in 2008 het power-impro-trio Frapear–met contrabassist Frans van der Hoeven en drummer Arno van Nieuwenhuize. In deze opstelling experimenteren ze met volledig geïmproviseerde concerten op basis van elektronica, effecten en soundscapes. In 2012 werkte Tiehuis samen met de Duitse bugelspeler Ack van Rooyen en de New Yorkse dichter/schrijver Edward Field voor een album genaamd ‘Standing Up Together’, een opname waarin gedichten en muziek worden gemengd.

De laatste tijd werkt hij met zijn kwintet T5 aan eigen composities richting de release van een nieuw album. Zijn medespelers in deze uitdagende combinatie zijn Karel Boehlee op toetsen, Theo de Jong op bas, Jasper van Hulten op drums en Martin Verdonk op slagwerk.

Programma:
15.00 zaal open
15.30 aanvang concert
18.00 einde concert